Teraźniejsza Prawda nr 242 – 1969 – str. 14
stania się dziwakami pod względem zdrowia, jakimi niektórzy bracia się stali. Oszuści w sprawie zdrowia są — jak właśnie nazwa ta wskazuje — ludźmi, którzy twierdzą, że dają informacje w sprawach dietetycznych, a którzy tylko żądają dla zysku zbyt wysokiego wynagrodzenia za swoje wykłady, lekcje i książki, ale z reguły często podają swoim klientom niewiarygodne, niewystarczające lub niepraktyczne informacje dietetyczne. To co podaliśmy powyżej i co podamy poniżej na ten temat jest wiarygodne i praktyczne. Poświęcenie odrobiny czasu i wysiłku umożliwi braciom zdobyć właściwe i wystarczające wiadomości pozwalające na zdrowe używanie pokarmów. Ma to na celu dopomożenie im, aby uczynili swoje ciała lepszymi sługami prawdy, sprawiedliwości i świątobliwości i to przy nakładzie tylko trochę czasu, wysiłku i środków bez potrzeby stania się dziwakami odnośnie zdrowia i ofiarami oszustów i dziwactw.
Podamy kilka wyjaśnień o solach komórkowych (czyli o minerałach) i o witaminach, które jak ufamy, okażą się pożyteczne. Sole komórkowe pozostają w postaci popiołu po całkowitym spaleniu ciała ludzkiego. One są niezbędne do właściwego wzrostu i zdrowia ciała. Tych soli komórkowych jest dwanaście, są one w ciele złożone i mają swoją działalność, jak to wykazuje poniższa tabela. Najlepszą może książką dla użytku rodzinnego dla wszystkich osób wyjaśniającą te sole i jak je używać, jest Biochemia doktora J. B. Chapmana, którą można nabyć. Oto następująca tabela.
Fosforan wapna: | tworzy tkankę łączną, ciałka krwi, soki żołądkowe i kości. |
Fosforan żelaza: | jest składnikiem ciałek krwi, które roznoszą żelazo i tlen. |
Fosforan potasu: | wytwarza siłę nerwową i szarą materię kręgosłupa i mózgu. |
Fosforan sodu: | zamienia kwas mleczny w kwas węglowy i wodę. |
Fosforan magnezji: | przynosi pożywienie włóknom nerwowym. |
Chlorek potasu: | zamienia azot na ciało, |
Chlorek sodu: | rozdziela wodę proporcjonalnie po całym ciele. |
Siarczan wapna: | usuwa odpadki z ciała, |
Siarczan sodu: | usuwa nadmiar wody i tworzy żółć. |
Siarczan potasu: | zanosi węglany do skóry i błony śluzowej. |
Fluorek wapna: | buduje elastyczne włókna, powierzchnię kości i szkliwo. |
Krzemionka (czysta) krzemionka: | współdziała z białkiem i włóknikiem; pomaga ropieniu. |
Nazwy lekarskie tych soli komórkowych według podanego powyżej porządku są:
kol. 2
Fosforan wapniowy (Calcaria Phos.),- fosforan żelazowy (Ferrum Phos.), fosforan potasowy (Kali Phos.), fosforan sodowy (Natrum Phos.), fosforan magnezowy (Magnesia Phos.), chlorek potasowy (Kali Mur.),-chlorek sodowy (Natrum Mur.), •siarczan wapniowy (Calcaria Sulph.)/’siarczan sodowy (Natrum Sulph.),7 siarczan potasowy (Kali Sulph.)’,’fluorek wapniowy (Calcaria Fluor/* i krzemionka (Silicea). Choroba w pierwszym rzędzie powstaje na skutek braku soli komórkowych. Wynika z tego, że biochemiczny sposób leczenia (tzn. solami komórkowymi) jest leczeniem domowym, łatwym do zastosowania przez tego, kto nie jest lekarzem.
WITAMINY
W poprzedniej tabeli podaliśmy główne witaminy w analizie głównych składników pokarmu. Tu podamy jeszcze o tych witaminach kilka uwag, które — jak ufamy — okażą się pomocne w ich zrozumieniu i używaniu: Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczu, ( tzn., że rozpuszczają się one w tłuszczu, podczas gdy witamina B złożona i C rozpuszczają się w wodzie. Prowitamina A (prowitamina jest to substancja, którą organizm może zamienić na witaminę — dopisek tłum.) znajduje się w zielonych liściastych częściach jarzyny, a więc w liściach selery, buraków, sałaty, kapusty itd. Jej brak szkodzi skórze, błonie śluzowej i siatkówce oka, i jest on nie tylko spowodowany złą dietą, ale także chronicznym rozwolnieniem i chorobami przewodu żółci i trzustki. Przedłużone podgrzewanie i odwadnianie pokarmów niszczy pro witaminę A. Głównym źródłem witaminy A jest mleko i produkty mleczne, np. ser, masło itd. Jajka i tran. Złożone witaminy B i C rozpuszczają się w wodzie. Złożona witamina B (B1, B2 i B6 są głównymi witaminami wśród około tuzina) jest jedną z najważniejszych. Witamina B1 działa przeciw chorobie beri-beri. Brak tej witaminy powoduje utratę apetytu, zatwardzenie i choroby mięsni. Jej działalnością jest dopomaganie w trawieniu i przyswajaniu cukru i krochmalu. Tłuszcze wymagają mniej witaminy B l dla takiego użytku. Ona obfituje w kiełkach i w otrębach ziarna. Ona ginie przez zbyt długie gotowanie, ale pozostaje w gotowanym płynie, który powinien być zachowany. To samo jest prawdą o solach mineralnych. Witamina B2 znajduje się w zielonych liściach, w drożdżach, w mleku, w czarnych żywotnych organach (wątrobie, nerkach, sercu, płucach) i mięśniach. Jej działalnością jest roznosić w sposób zrównoważony tlen do naszych komórek i do siatkówek oczu. Brak jej wstrzymuje wzrost, powiększa słabość, szkodzi wzrokowi i powoduje zaćmę, i Witamina B6 przeciwdziała nerwom i pelagrze. Ona jest niezbędną dla nienaruszalności naszych komórek, przewodu żołądkowo-jelitowego, skóry i nerwów, jak również leczy śluzowe zapalenie okrężnicy (okrężnica jest to część jelita grubego tworzącego zakręt — dopisek tłum.), zapalenie gardła, zatwardzenie i