Teraźniejsza Prawda nr 230 – 1967 – str. 12
przemysłowców, którzy oświadczyli, że jeżeli chcemy iść z postępem, to musimy zgodzić się na lekki wzrost raka. Inny niebezpieczny środek chemiczny w dużej mierze używany przy robieniu chleba to propionat wapnia (calcium propionaite) — „dodawany w celu opóźnienia psucia się”.
Po usunięciu kiełków życia, otręb i pszenicy grubo mielonej, bogatej w sole mineralne „wyborna mąka na chleb” jest lepiej przygotowana do sprzedaży i wytrzymania nieskończonego przechowywania — bo nawet robaki lub ryjkowce nie starają się ją jeść. Gdy jest ona jedzona przez ludzi to ma podobny skutek jak klej do tapety — ona zakleja jelita. Ci, którzy spożywają dużo chleba z białej mąki, ciastek, placków, budyniów, tortów, kruchych ciastek i innych wyrobów cukierniczych, zazwyczaj cierpią na zatwardzenie i inne dolegliwości wynikające z tego. Oni czują się zazwyczaj „całkiem zatkani”.
Gdy biała mąka została po raz pierwszy wprowadzona we Francji, to była modnie używana w najdelikatniejszej formie do posypywania białych peruk francuskich elegantów i arystokratycznych dam. Jest godne pożałowania, że jej użytek nie został wyłącznie ograniczony do zewnętrznych zastosowań, ale dozwolono jej wejść do wewnątrz organizmu dla „zakłócenia” jego działalności.
Nawet gdy może być nabyta świeża mąka pszenna z pełnego ziarna lub mąka owsiana, żytnia, jęczmienna i kukurydziana, która nie została obtarta z kiełków, to należy zauważyć, że wszelkie przetwory zbożowe pozostawiają kwas po skończonym procesie trawienia i z tego powodu powinny być spożywane tylko w małych ilościach przez przeciętną osobę. Mówiąc ogólnie, zwykłe białe ziemniaki (włączając łupinę) są lepszym i bezpieczniejszym źródłem węglowodanów niż przetwory zbożowe. Także naturalny brunatny ryż (nie polerowany), pełny jęczmień, proso i inne naturalne kasze są zdrowsze niż pszenica, szczególnie jeżeli są jedzone z umiarem. Sztuczne krochmale i cukry są sabotażystami. Co do dalszych szczegółów o właściwościach diety, prosimy zobaczyć F 475, 693—696 i P ’42, 18O—187.
POSŁUSZEŃSTWO BOSKIM PRAWOM SPROWADZA BŁOGOSŁAWIEŃSTWA
Posłuszeństwo Boskim prawom stawia nas poniekąd w stan otrzymywania; czyli w stan otrzymywania błogosławieństw Bożych. Jeżeli naprawdę jesteśmy szczerymi w pragnieniu poznania i czynienia woli Bożej, to Bóg udzieli
kol. 2
nam właściwego zrozumienia praw fizycznych, umysłowych, moralnych i religijnych naszej istoty. „Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a będzie wam otworzono. Każdy bowiem kto prosi, bierze; a kto szuka, znajduje; a temu, co kołacze, będzie otworzone” (Mat. 7:7,8). Ale musimy poważnie prosić, szukać i pukać. Musimy czuwać i modlić się. Musimy być pilnymi, aby dojść do właściwego stanu otrzymania odpowiedzi na nasze modlitwy. Mamy powiedziane, aby się modlić: „Chleba naszego powszedniego [niezbędnych rzeczy do życia tak doczesnego, jak i duchowego] daj nam dzisiaj” (Mat. 6:11). Ale każdy musi współdziałać z Bogiem, gdy Go prosi, aby był nakarmiony „pokarmem według jego potrzeby” (Przyp. 30:8) i aby był błogosławiony w swoich wysiłkach zdobycia i jedzenia go.
Dzięki prawom natury Bóg zaopatrzył człowieka w źródło energii. Jednak nagle w ciągu ostatniego stulecia, a szczególnie w związku z rozpadaniem się królestwa Szatana, człowiek całkiem oddalił się od Boskich zarządzeń. Zmarnował on naturalne zasoby, wyjałowił glebę, nasycił ziemiopłody sztucznymi nawozami i trującymi chemicznymi pyłami, zatruł wodę do picia niebezpiecznymi chemikaliami i podkopał zdrowie publiczne w ogólności. Zamienił on chleb z pełnego ziarna na chleb z białej mąki bez życia, bez treści i pożytku. Powiększył on spożycie cukru pięciokrotnie i zalał rynki zbytu licznymi martwymi i sztucznymi produktami spożywczymi zrobionymi w laboratorium i fabryce. Podaje się, że obecnie jest ponad 700 chemicznych dodatków, które są w różny sposób używane w naszych pokarmach — w celu zachowania ich od psucia się, powiększenia ich wagi, uczynienia ich miękkimi, łatwymi do gotowania, odświeżania ich nawet gdy są stare, nadania im pięknego koloru, uczynienia ich smacznymi itd.
Bez względu na nasze wysiłki nie możemy uniknąć tych wszystkich zanieczyszczeń, sfałszowań i sztuczności w naszym pokarmie. Jest dziwne, że nasze zdrowie jest jeszcze tak dobre. Widzimy więc tym bardziej potrzebę czynienia co jest możliwie rozsądne dla nas, gdy kładziemy nasze życie w służbie dla Boga, aby zachować nasze ciało w tym stopniu zdrowia jakim się cieszymy i jeżeli jest to możliwe nawet poprawić je, abyśmy mogli skutecznie służyć naszemu Ojcu Niebieskiemu i naszemu Drogiemu Panu i Zbawicielowi. Jest to obowiązkiem zawartym w przymierzu każdego poświęconego dziecka Bożego.
kol. 1
OBECNE KIEROWNICTWO LUDU BOŻEGO
(Ciąg dalszy z T.P. ’66, 87)
DOBRZY LEWICI NIE SĄ OSZUKANI BŁĘDEM
(k) Wśród wszystkich grup lewickich jedynie dobrzy Lewici nie byli zwiedzeni niebezpiecznymi oszukaństwami,
kol. 2
jakie były i są rozpowszechniane przy końcu Wieku, szczególnie w przesiewaniach. Brat Johnson oświadcza (P ’47, 54, par. 2): „Dobrzy Lewici, oświeceni